5 Haziran 2009 Cuma

Kabak Çiçeği Dolması

Annem geçen gün komşu bir teyzemin "ben hep yapıyorum çok güzel oluyor" söyleminden sonra kabak çiçeği almış biz de yapalım die.


Fulya:Toktor bu ne?
Anne:Kızım ... teyzen hep yapıyormuş çok güzel oluyor dedi biz de deneyelim
Fulya:Dolmaların,sarmaların köküne kıran girdi bir de çiçeği deneyelim, iyi koy annecim onları oraya Sofra dergilerimden birinde tarifi olucaktı ordan bakıp denerim ben : )


Öncelikle kabak çiçeklerimizi temizliyoruz.Kökündeki dikenli kısımları ve içindeki tohumlu kısmı.Ardından bi kaç kez suya batırıp çıkarıyoruz(ben bolca suyun altında yıkadım börtü-böcek kaçmasın die).Hayatımda bu kadar NARİN YEMEK görmedim.Yıkarken dikkatli olun yaprakları elinizde kalmasın.


iç harcımızı hazırlayalım



Malzemeler:

   •1 adet soğan
   •pirinç
   •su
   •zeytinyağı
   •tuz,karabiber
   •ince kıyılmış maydanoz,dereotu,taze nane
   •dolmalık fıstık
   •kuş üzümü
   •1 adet domates
Yapılışı:
   •Soğanları küp küp doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım.
   •Ayıklayıp bol suyla yıkadığımız pirincimizi soğanların üzerine ekleyip 1-2 dk çevirelim ve üzerine azıcık sıcak su ekleyelim.
   •Pirincin diriliği biraz gidince tuz,karabiber,maydanoz,nane,dereotu,fıstık ve kuş üzümlerimizi de ekleyip 1-2 dk kadar da bu şekilde pişirelim.
   •Yıkayıp kabuklarını soyduğumuz domatesleri halka halka doğrayıp tencerenin dibine yerleştirelim üzerine de kabak çiçeklerimizi doldurup,ağızlarını dikkatlice kapatarak yerleştirelim.
   •Üzerine 1 çay bardağı kadar su ekleyip,azıcıkta zeytinyağı gezdirip dolmalarımızı 10 dk kadar pişirelim.





Not:Ben,tariflerimde genelde ölçü kullanmam.Pirinci felan herkes istediği kadar ayarlasın.Ben iç malzemesini çok yaptım ve yaprakta sardım hani kabak çiçeğini beğenmezsek aç kalmıyalım die :) bu arada kabak çiçekleri ve sarma ayrı tencerelerde pişti.

Not:Kabak çiçeği dolması damak zevkime uyan bir tat değil sanırım bir daha yapmıyacağım(seveni olursa yaparım tabi).Dolmayı ağzıma bi kaç kez götürüp yemeye çalıştıysam da başarılı olamadım ııh yok bu bana göre bişi diil BU ÇİÇEK DALINDA GÜZEL.Biz insanoğlu her canlıyı yemek zorunda mıyız?Ben en iyisi fulya çiçeği kızartması,karanfil buğulama,sümbül ezme,papatya oturtma felan yapıyım Türk Mutfağına yeni çiçekli tarifler gerek.

Resim,Ramazan Bayramında gerçekleştirmiş olduğumuz ŞİRİNCE GEZİMİZDEN

Kabak çiçekleri dalında ne de güzel..



Annem pazar alışverişine çıkarken..

Fulya:Anneciğim komşu teyzemlerin önerdiği çiçekleri yemek yapmak maksadıyla alıp alıp gelme eve iyi mi benim karnım böle şeylerle doymaz bilirsin :)öptüm annecim hadi iyi alışverişler,pazarı satın almayın bakalım(annemler alışverişe çıktılar mı 3 saat dönmezler de)
Anne:Çok biliyorsan sen çık alışverişe kızım :D

Hiç yorum yok: